Yozgat ve Aydıncık'a Dair Herşey / Yozgat Aydıncık

Orjinalini görmek için tıklayınız: Yozgat Başçavuş Camii
Şu anda (Arşiv) modunu görüntülemektesiniz. Orjinal Sürümü Görüntüle internal link
600039_262083570570706_1990375767_n.jpg

Yozgat’ın batı tarafında, İstanbulluoğlu Mahallesinde Çapanoğullarının hükümranlığı zamanında ve Çevheri Ali Efendi Camiinin yapımından 13 yıl sonra, plan ve süslemeleri ile ona benzetilerek Çapanoğlu’nun Başçavuşu Halil Ağa tarafından H. 1215/M. 1800-1 yılında yaptırılmıştır.

Yer yer tuğla karışımlı taş duvarlarla yapılmış, kırma kiremitli çatı ile örtülü kareye yakın dikdörtgen planlı, zengin ahşap işçiliği olan süslemeleriyle ün yapmış geç devir ahşap Camilerinden güzel bir örnektir.

Sonradan sıva tamiri görmüş ve camekanlarla kapatılmış olan son cemaat yeri tekrar eski haline getirilmiştir. Buraya merdivenle çıkılır. Son cemaat yerinin ortasından yuvarlak kemerli bir kapı ile camiye girilir.Kapı üzerindeki kitabe ‘’Rüşdi’’ mahlaslı şair tarafından kaleme alınmış ve Cevheri Ali Efendi kitabesini de yazan ‘’Abdulkadir El-Şükri’’ tarafından taşa yazılmıştır.

Camiin kuzey batısında, binaya bitişik kare kaide üzerinde, çok kenarlı bir prizma şeklinde minare yükselmektedir. Kapısı da son cemaat yerine açılmaktadır. Harim ve mahfil planı Cevheri Ali Efendi Camiine aynen benzemektedir. Harimi aydınlatan pencereler iki sıralı olup alttakiler dört köşeli, üstte ise sivri kemerli vitray pencerelerde alçı işlemler görülmektedir.

Camii haremin doğu ve batı yönlerinde, mahfilin devamı olarak güneye doğru uzanan galeri zengin süslemelerle doludur. Ayrıca bu galeriyi taşıyan bağdali karniş üzerinde sıralanmış birbirinden güzel saray, çadırlı karargah, çeşme ve sahil mezarları sıralanmaktadır.

dunyacamileri