Yozgat ve Aydıncık'a Dair Herşey / Yozgat Aydıncık

Orjinalini görmek için tıklayınız: Aspir Ekimi ile Anızlar Boş Kalamayacak
Şu anda (Arşiv) modunu görüntülemektesiniz. Orjinal Sürümü Görüntüle internal link
yozgat_haberleri.jpg

Yozgat İl Gıda Tarım Ve Hayvancılık İl Müdürü Ziayettin Özdemir, Türkiye'nin tahıl ambarı olarak bilinen Yozgat'ta ekilmeyerek boş bırakılan anızların aspir ekimi yapılarak değerlendirileceğini söyledi.

İl Müdürü Ziayettin Özdemir, yaptığı açıklamada, Yozgat’ın sulanabilir tarım arazilerinin az olması dolayısıyla yılda bir defa ekim yapılabildiğini bu yüzden aspir ekimi yapılarak nadasa bırakılan arazilerinde ekonomiye kazandırılacağını belirtti. Özdemir, "Yozgat’ımız tahıl üretimi bakımından ülkemizde ilk 3 sırada yer almaktadır. Çiftçiler, Yozgat’ın kurak bir iklim yapısına sahip olduğu için her yıl arazisinin bir kısmını ekiyor diğer kısmını nadasa bırakmak zorunda kalıyor. Çünkü sulu tarım yapamadığı için ürün kaybı yaşıyor ve tarlasını nadasa bırakıyordu. Bölgemizde yetişme şartları bakımından oldukça uygun olan aspir ekiminin yaygınlaşması ile artık nadasa bırakma işleminin tamamen ortadan kalkacağını düşünüyoruz." dedi.

Buğday ekili olan bir arazinin bir sonraki yılda yine ekildiği takdirde en az yüzde 20 civarında bir verim düşkülüğünün yaşandığını ifade eden Özdemir, "Burada önemli olan ekilmeyen arazilerimizi alternatif ürünlerle ekimini yaparak ekonomimize kazandırmayı amaçlıyoruz. Şuan bölgemizde en uygun olarak görülen aspir hem verimi hem de kalitesi bakımından yetişmesi en uygun bitkidir. Çünkü aspir kuraklığa dayanıklı bir bitki olduğu için verim kaybı olasılığı da çok düşüktür. Çiftçimiz rahatlıkla buğday ektiği tarlasını bir sonraki yıla nadasa bırakmadan aspir ekimi yapabilir. Aspir hasadından sonra yine aynı yıl içerisinde tarlasına buğday ekimini yapabilir. Bakanlığımız tarafından maliyetin yüzde 70’de karşılamaktadır." dedi.

Aspir ekiminin yapılması için tarlanının sürülmesi ve hazırlanmasına gerek olmadığını kaydeden Özdemir, "Devletimiz aspir ekiminin yaygınlaşması için her türlü destek ve teşvik’i vererek çiftçimizi bu ürüne yönlendiriyor. Gerek ekipman desteği gerekse gübre desteği vererek bu ürünün yaygınlaşmasını sağlıyor. Normal mibzerle ekim yapıldığı gibi müdürlüğümüz bünyesinde anıza yapılacak aspir ekimi için kullanılacak mibzeri bizde veriyoruz. Bu mibzer sayesinde anız sürme işlemi yapılmadan ekim yapılabilecek ve maliyette düşmüş olacak. Ayrıca anız yangınlarının da önüne geçmiş olacak. Bu kapsamda bizde çiftçilerimize yönelik bilgilendirme çalışmaları yaptık. İnşallah önümüzdeki yıllarda Yozgat aspir üretim merkezi haline gelecek ve bu ürünün değerlendirilmesi için kurulacak tesislerle gerek yağ gerekse biodizel üretimi yapılabilecek. Bu sayede Yozgat ve ülke ekonomisine önemli katkı sağlayacak." şeklinde konuştu.